Ameixa babosa

almeja-babosa-g1

Ameixa babosa

A ameixa babosa (nome científico, Venerupis pullastra) é un molusco bivalvo que pertence á familia dos venéridos. A maior zona da produción desta especie localízase na ría de Arousa, e máis concretamente no ámbito da Confraría de pescadores de Carril, onde a maior parte é cultivada por acuicultores que a través das substitucións xeracionais herdaron unha experiencia que os converte, á vez, nos profesionais máis cualificados do país no ámbito de acuicultura, na especialidade de produción de ameixas e berberechos sobre o substrato areoso (parques de cultivo). Os parques de cultivo esténdense ao longo dun areal que vai desde a Praia da Concha de Vilagarcía de Arousa, paralelo á praia Compostela e finaliza na desembocadura do río Ulla entre a illa de Cortegada e a parroquia de Carril. Esta extensión ten unha superficie aproximada dun millón de metros cadrados e está dividida en 1.283 parcelas xestionadas por ao redor de 650 familias, que cultivan, entre outras especies, a ameixa babosa.


 Para garantir aos consumidores a súa orixe, certifícase a través do selo de calidade “Ameixa de Carril dos Parquistas de Carril”. Devandito distintivo responde non só a unha certificación da orixe desta especie nos parques de cultivo da zona, senón tamén a unha serie de estándares de calidade do produto, que marca a diferenza con respecto a outros existentes no mercado. O seu alto rendemento en carne (ata un 40% máis que os seus conxéneres doutras zonas arousás), a súa textura e o sabor que a caracterizan fan dela un dos mariscos máis apreciados na cociña tradicional galega, sendo “á mariñeira” a receita máis popular de elaboración deste produto.

 

Características

A súa cuncha é sólida, oval e algo trapezoidal. A súa lonxitude alcanza ata os 6 centímetros e a súa altura non adoita exceder dos 3. O tamaño mínimo establecido para a súa comercialización está suxeito á normativa vixente.

Este bivalvo destaca polo seu interior branco, brillante e liso. Conta cun seo paleal excedendo o centro da valva. A súa superficie consta de estrías de crecemento marcadas. A superficie da cuncha está sucada por liñas concéntricas, cruzadas por algunhas liñas radiais moi finas e imperceptibles no centro da cuncha. O ligamento é de tipo intermedio e non está oculto en ningunha cavidade, estendéndose a miúdo ata a metade da distancia á marxe posterior. Mostra lúnula alongada en forma de corazón, nunca ben definida e pouco diferenciada do resto da cuncha. Existe tamén un escudete bordeando o ligamento, pero tampouco se atopa ben definido. Ten tres dentes cardinais en cada valva: o dente central da valva dereita e os dentes central e posterior da esquerda son bífidos.

 

Recolección da ameixa babosa

Os Parquistas de Carril son acuicultores e, polo tanto, non teñen tempada de recolección. A ameixa babosa de Carril, con independencia das súas calidades gastronómicas, adopta diferentes tons e cores con algunhas marcas escuras segundo o substrato co que se desenvolva. As súas cunchas son máis fráxiles e alongadas que as especies de ameixa fina e xapónica e amosan lonxitudinalmente os aneis de crecemento.

A súa extracción realízase de modo eminentemente artesanal. Na maioría dos casos, realízase a pé, aínda que se poden utilizar barcos como medio de apoio naqueles parques de maior extensión e profundos. Para a recollida da ameixa babosa, úsanse artes de marisqueo específicos e artesanais, con ferramentas especiais que actúan sobre o leito mariño cribando o substrato, á vez que se realiza unha primeira selección de tamaños. Nos parques de cultivo, a ameixa babosa seméntase todo o ano, con máis intensidade desde marzo a principios de xaneiro. As sementeiras teñen o seu maior apoxeo desde a primavera ata mediados de verán.

 

Achegas nutricionais

O selo de calidade “Ameixa de Carril dos Parquistas de Carril” garante, ademais da orixe, que a ameixa babosa que o consumidor adquire conta cun 40% menos de colesterol que outras da súa especie. Isto débese a que se desenvolven nunha localización especial, nunhas augas cuxas singulares características fan que se diferencien do resto polo seu alto rendemento en carne, sabor e textura.

As “Ameixas de Carril” só teñen 7,05 Kcal por cada 100 gramos de produto. Por iso, é un dos mariscos recomendados para dietas baixas en calorías. Ademais, este bivalvo conforma tamén unha excelente fonte de proteínas, así como de diferentes tipos de minerais (fósforo, sodio, ferro, potasio e calcio) e un baixo contido en colesterol.

 

Diferenciación con respecto a outras especies

Además de su color crema (entre amarillo y marrón), las principales características diferenciadoras de la almeja se basan en que tiene una concha más frágil, fina y lisa. Además, no muestra líneas radiales. Del mismo modo, cuenta con unos largos sifones, unidos en toda su longitud. Otra forma de distinguirla del resto de especies de almeja es su morfología, ya que se distingue fácilmente de las demás especies de almeja por ser más estrecha y alargada que el resto.

Aunque se parece, en cierto modo, a la ciruela fina, se diferencia de ésta en que la babosa alcanza tamaños más pequeños y tiene un ciclo anual mientras que la fina tiene un ciclo más largo. Además, no se aprecia la estría radial.

Asimismo, cabe destacar que la “Ameixa de Carril” presenta hasta un 42% más de rendimiento cárnico que otras especies desarrolladas en zonas cercanas. Además, al ser cultivadas en un lugar tan especial, destacan del resto por su inigualable sabor y textura.