Eliminación da contaminación bacteriana
Con este proceso, conséguese que o bivalvo filtre esta auga limpa, eliminando do seu organismo os posibles restos de contaminación bacteriana que puidesen adquirir no seu medio natural. Ademais, nestas instalacións tamén se limpan as ameixas e berberechos de algas e areas. Este filtrado resulta fundamental para pasar todos os controis sanitarios e garantir a máxima rigorosidade do produto.
Neste senso, cómpre ter en conta que case todos os microorganismos patóxenos de orixe humana se atopan presentes no medio mariño e acceden a el a través das verteduras urbanas. A maioría das bacterias hóspedes do aparello dixestivo humano como o Escherichia coli, non son patóxenas, pero si poden estar acompañadas doutras menos inocuas. Por tanto, a súa presenza no medio mariño conforma un indicador da existencia de bacterias máis perigosas, como é o caso de Salmonella.
Clasificación de zonas de produción
Por este motivo, as zonas de produción clasifícanse microbiolóxicamente en tres categorías (A, B e C) en función da concentración de E. coli por cada 100 gramos. Este é un indicador de contaminación fecal e serve controlar a calidade das zonas de produción e, polo tanto, dos moluscos que nelas se cultivan. Devandito indicador segue as condicións estipuladas na Directiva 2004/41/CE, e axústase ao Regulamento (CE) 853/2004/CE, ao Regulamento (UE) 2017/625 e ao Regulamento de execución (UE) 2019/627, referidos á calidade microbiolóxica das augas para a cría de moluscos e outros invertebrados mariños).
No caso concreto dos parques de cultivo da OPP89, atópanse en zonas clasificadas como B. Por iso, deben de ser sometidos a procesos de depuración para reducir a contaminación bacteriana. Tras este, o molusco debe presentar un nivel de E. coli inferior a 230 e ausencia de Salmonella para poder ser posto á venda no mercado. No caso de que o bivalvo proceda dunha zona clasificada como B e non pase por depuración nin reinstalación, necesitará dun tratamento térmico autorizado que elimine os microorganismos patóxenos garantindo que poida ser destinado ao consumo humano.
Seguidamente, empaquétanse en mallas e engádeselles o selo dos Parquistas de Carril OPP89, primeira organización pesqueira de ámbito autonómico. Devandito distintivo garante ao consumidor final que está a adquirir un produto de calidade, as verdadeiras ameixas e berberechos de Carril, cultivados con profesionalidade e coidado; uns moluscos que non se poden dar do mesmo xeito en ningún outro lugar do mundo.
Posta á venda
Unha vez finalizado este proceso, o produto que se adquiriu a lonxa ponse á venda. Maioritariamente, o consumidor final prefire compralo fresco, se ben, pódense degustar ao natural tanto os tres tipos de ameixas -babosa, fina e xapónica- como o berberecho.
Con todo, estes bivalvos tamén admiten outros usos culinarios que achegarán aos pratos un sabor exquisito. Así, poden formar parte de arroces, fideuás ou ser consumidos á prancha. Porén, cómpre salientar que o prato estrela para o consumo das ameixas é cociñalas á mariñeira, unha receita exquisita tradicional da gastronomía galega.
Os produtos poden ser adquiridos por outros compradores autorizados, como, por exemplo, as conserveiras. Ao envasar estes produtos permiten un consumo a longo prazo, xa que se envasan ao baleiro e non perden ningunha das súas propiedades nutricionais. A preparación en conserva máis estendida para o berberecho e a ameixa é ao natural.
A organización conta cun convenio asinado coa conserveira «Friscos». Este fomenta a mellora da comercialización do produto baixo a marca «Ameixa de Carril dos Parquistas de Carril».